Voor Bedrijven en bouwprofessionals

Online inspiratiesessie: circulair bouwen

30.03.2021

Op dinsdag 30 maart organiseert Acasus (POM West-Vlaanderen en Provincie West-Vlaanderen) een online inspiratiesessie over Circulair Bouwen. Deze activiteit is een initiatief van het EFRO-project Acasus Academy en krijgt steun van de Europese Unie en de Provincie West-Vlaanderen.

Circulaire economie is tegenwoordig overal aanwezig, ook in de bouwsector. Stijn Brancart, die ook onze tijdelijke tentoonstelling samen met ons ontwikkelde, maakt ons wegwijs in het thema circulair bouwen met tal van inspirerende voorbeelden. We focussen daarnaast ook op één inspirerende case, binnenkort het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen in Roeselare.

  

Programma:

16u00 - Verwelkoming door Wannes Meersmans

16u05 - Introductie tot circulair bouwen door Stijn Brancart

Duurzaamheid speelt een almaar belangrijkere rol in de bouwpraktijk. We werken hard aan het verlagen van het energieverbruik van onze gebouwen, maar ook bouwmaterialen hebben een aanzienlijke impact. Het grondstoffenverbruik en de afvalproductie van de bouwsector zijn immers bijzonder hoog. Dat hoeft nochtans niet zo te zijn. Circulair bouwen biedt heel wat mogelijkheden om meer verantwoord met bouwmaterialen om te gaan. Het levert bovendien belangrijke voordelen op het vlak van onderhoudsvriendelijk en toekomstbestendig bouwen. Tijdens dit webinar maakt Stijn Brancart je wegwijs in de verschillende aspecten van circulair bouwen. Je leert wat de concrete uitdagingen zijn, waar we vandaag staan en welke oplossingen er voor handen zijn. Dat doet hij aan de hand van concrete voorbeelden van circulaire projecten en circulaire bouwproducten.

16u50 - Voorbeeldcase onder de loep: Stadhuis Roeselare door Bart Vandenbroucke

Stad Roeselare heeft ambitieuze duurzame plannen met hun nieuw stadHUIS (einde werken voorzien in 2024). Ze kozen er onder andere voor om te werken met een houtskelletbouw en schenken bijzonder veel aandacht aan de duurzaamheidsnormen binnen dit project. De stad ambieert dan ook niets minder dan het BREEAM-duurzaamheidslabel 'Excellent". Naast circulair materiaalgebruik, is er ook aandacht voor een circulair sloopproces. Samen met Arcadis en B-Architecten, krijgen ze hiervoor de steun van Vlaanderen Circulair. Het project past helemaal in de klimaatdoelstelling van stad Roeselare. Door zelf duurzaam te (ver)bouwen willen ze zowel het draagvlak als hun geloofwaardigheid vergroten en hun burgers en ondernemers motiveren om zelf met gelijkaardige projecten aan de slag te gaan. 

17u20 - einde

 

Sprekers

Stijn Brancart is ingenieur-architect en behaalde een doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Daar was hij betrokken bij verschillende projecten rond circulair bouwen, zoals het Europese Buildings as Material Banks en het Circular Retrofit Lab. Bij VIBE zet Stijn zijn expertise in om de omslag naar een circulaire bouwpraktijk verder vorm te geven, door kennisverspreiding, opleiding en advies aan architecten, aannemers, opdrachtgevers en andere bouwprofessionals.

Bart Vandenbroucke is directeur Ondersteuning bij Stad Roeselare en volgt dit ambitieuze bouwproject mee op. Roeselare bouwt het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen. Bart stond aan de wieg van deze plannen. 

 

Voor wie:

Voor bouwprofessionals (architecten, ontwerpers, aannemers...), lokale overheden, … 

 

Deze activiteit gaat online door. Na inschrijving volgt er een Teams-link.

  

Ik schrijf me in!

 

Interessant? Deel dan deze pagina op