Voor Particulieren
Acasus op bezoek in Gent
Vorige week vrijdag ging Acasus op bezoek in Gent. De mannen van LabLand namen ons mee op een (fiets)tocht langs enkele van hun projecten. Starten deden we aan het inschuifhuis dat op maandag 7 juni werd geïnstalleerd. Een volledig nieuwe woning waarbij tussen de sloop en plaatsing slechts 4 weken tijd zat. Wie wil dat niet! Bij het ontwikkelen van deze vernieuwende vorm van verbouwen werd niet alleen aandacht besteed aan het optimaliseren van het bouwproces, maar ook aan het materiaalgebruik. De woning is namelijk zowel modulair als circulair. Het is dus niet alleen mogelijk om modules toe te voegen en terug weg te nemen, maar ook de herbruikbaarheid van de materialen speelt een belangrijke rol. Het InschuifHuis kwam tot stand op initiatief van LabLand met steun van Provincie Oost-Vlaanderen en de Koning Boudewijnstichting. Het werd getekend door architect Nikolaj De Meulder en geproduceerd en geplaatst door het modulair houtbouwsysteem Mobble van aannemer Inhout en UGent.
Na ons bezoek aan het inschuifhuis brachten we een bezoek aan STUDIO16. Dit is een van de andere projecten van LabLand. Je zou kunnen stellen dat STUDIO16 de voorloper is van wat we in het inschuifhuis te zien kregen, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het is een prototypewoning die in tijd en functie aanpasbaar is naar de behoefte van zijn bewoners. Hiermee onderzoekt LabLand hoe woningen blijvend kunnen veranderen zonder het milieu te belasten. Ookal gaat het hier om modules van “slechts” 16m², toch gaat het hier niet om een zogenaamd tiny house. STUDIO16 is meer dan alleen compact, maar onderzoekt de mogelijkheden die aaneenschakelbare modules te bieden hebben, ze werken met circulaire materialen en ontwikkelden een systeem met gestandaardiseerde maatvoeringen dat die circulariteit nog eens verhoogt.
Meer informatie over STUDIO16, de COB en de andere projecten van LabLand vzw vinden jullie hier.
Afsluiten deden we met een bezoek aan het Designmuseum in Gent waar momenteel 2 interessante expo’s lopen. De eerste is Home stories, een expo over de evolutie van wonen in de laatste 100 jaar. Hierbij viel op hoe zowel de manier waarop en de tijdsgeest waarin we leven onze woonvorm bepaald. Het ging verder dan enkel wat mooie interieurs, maar deed ons nadenken over schaarse ruimte, de vervanging tussen werk en wonen, de overgang van formeel naar informeel wonen,.. actuele thema’s die ons nauw aan het hart liggen.
Ook de andere expo was spek naar onze bek. Bij “The Exploded View” staat circulair materiaalgebruik voorop. Ze tonen enkele woningen op schaal, die volledig uit elkaar werden gehaald zodat het materiaal dat gebruikt werd voor iedere wand, vloer en kant duidelijk te zien is. Hierbij willen ze de bezoeker doen nadenken over afval en reststromen, het gebruik van gewassen en schimmels uit de natuur, gezonder wonen met meer respect voor het milieu, maar ook betaalbaar en toekomstgericht wonen. We ontdekten er heel wat nieuwe materialen, uitdagingen en mogelijkheden. The Exploded View is een pleidooi voor een herwaardering van wat waardevol is. Als we echt circulair willen leven, met respect voor de natuur, de planeet en elkaar, dan zullen we opnieuw moeten definiëren wat we waardevol vinden.
Kortom, we keerden met een hoofd vol nieuwe ideeën terug naar Veurne.

Aangemaakt: 15.06.2021
Aangepast: 18.06.2021