Acasus opent opnieuw de deuren voor particulier en bouwprofessional

In de Pannestraat in Veurne openen de Provincie West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen eind oktober de deuren van het splinternieuwe Acasus voor het publiek. Dit provinciaal centrum wordt hét aanspreekpunt voor particulieren, bouwprofessionals en lokale besturen die meer willen weten over duurzaam wonen, bouwen en verbouwen.

Met het nieuwe gebouw wordt de werking van Acasus, het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en renoveren in West-Vlaanderen, verankerd. De belangrijkste doelstelling is de volledige bouwketen bewust maken van de noodzaak van duurzaam bouwen, door te inspireren, te demonstreren en kennis uit te delen.

Renovatie en nieuwbouw

Acasus zit al sinds 2012 in Veurne, maar het nieuwe gebouw is nu ook een toonbeeld van duurzaam bouwen en renoveren. Het oude woonhuis is volledig geïsoleerd tot op BEN-niveau, waardoor het bijna energieneutraal is. De nieuwbouw is in hout opgetrokken en beschikt over een groendak dat zorgt voor extra isolatie en ook ecologisch is. Het hele gebouw wordt verwarmd door een warmtepomp.

Ontmoetingsplaats

  • Het nieuwe gebouw zal dienen als ontmoetingsplaats. Het omvat onder meer een permanente tentoonstelling die ingaat op zes thema’s: mobiliteit en ruimte, materiaal, water, biodiversiteit, energie en gezondheid. Via animatiefilmpjes krijgen de bezoekers de nodige duiding. Er is ook een filmpje met vijf voorbeeldprojecten uit West-Vlaanderen, ingesproken door de West-Vlaamse actrice Liesa Naert.
  • Er is ook een flexibel demopunt met bedrijfscases en -realisaties, ter inspiratie voor ondernemers in de bouwsector.
  • In Acasus huizen ook drie starterskantoren voor startende ondernemers. En er is ook een seminarieruimte met een capaciteit van 80 personen.

Om iedereen kennis te laten maken met het nieuwe gebouw van Acasus werd een virtuele 360°-tour gemaakt.

Europese steun

Acasus werd mogelijk gemaakt dankzij het project Acasus Academy, met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en via het project Grenzeloos Competent, met steun van het programma Interreg France-Wallonie-Vlaanderen, dat onder meer duurzaam bouwen promoot. Met deze middelen werden schermen en tablets aangekocht en zullen verschillende evenementen georganiseerd worden. Acasus Academy werd ingediend in het kader van de Geïntegreerde Territoriale Investeringen (GTI) West-Vlaanderen, binnen het Vlaamse EFRO-programma. POM West-Vlaanderen is promotor, de Provincie West-Vlaanderen is copromotor.

Kostprijs en timing van het project

De totale projectkost bedraagt 1.298.630 euro, waarvan 519.452 euro gefinancierd wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Provincie en POM West-Vlaanderen financieren samen voor 779.178 euro. De verbouwingen zijn gestart eind 2017 en zijn nu volledig afgerond.

 

Aangemaakt: 19.10.2020

Aangepast: 20.10.2020