Voor Particulieren

Acasus en Duurzaam Bouwen Oost-Vlaanderen op bezoek in Suikerpark

Enkele weken geleden kwamen de collega’s van Duurzaam Bouwen Oost-Vlaanderen langs in Veurne. Na een rondleiding in ons vernieuwde centrum en een bezoek aan de tentoonstelling trokken we richting Suikerpark.

 

Bjorn van WVI en Wouter van ION toonden ons vol trots de verschillende aspecten van hun ambitieuze onderneming. Ze vertelden ons hoe de ontwikkeling tot stand is gekomen en hoe ze de vereisten op vlak van duurzaamheid toepasten, scherp stelden en verbeterden (oa. in samenwerking met Acasus). Suikerpark is een project waar bijzonder veel aandacht is voor kwalitatief en groen wonen. Je huist er in een autoluw stadspark aan de rand van een natuurgebied.

Het verschil tussen projecten als Suikerpark en een klassieke verkaveling zit hem niet enkel in de inrichting van de wijk op zich, maar ook in de functies binnen het park zelf. Zo komt er in de toekomst een muziekschool, is er plaats voor winkels, horeca en kantoren én is vooral veel gedeelde ruimte. Verder is er een multifunctioneel gebouw ‘Het Suikerklontje’ dat door iedereen kan worden gehuurd. Er zijn stadtuintjes, een hangmatweide, een podium en in afwachting van de ontwikkeling van fase 3 is er ook een kinderboerderij aanwezig.

Op vlak van mobiliteit is er extra aandacht voor wandelaars en fietsers. Auto’s worden zoveel mogelijk buiten het park gehouden. Met een station op wandelafstand is ook de nabijheid van openbaar vervoer verzekerd.

Binnenkort wordt de wijk aangesloten op een warmtenet. Hierbij zal de restwarmte van de PEPSICO-fabriek worden omgezet in nuttige warmte voor de inwoners van de wijk. Een win win op alle vlakken dus. Je leest er alles over in DIT artikel.

Ook interesse om een bezoekje te brengen aan deze of gelijkaardige projecten?

Contacteer ons via [email protected] en we bekijken samen de mogelijkheden.

Aangemaakt: 07.07.2021

Aangepast: 07.07.2021