Voor Particulieren

Mag je een douche aansluiten op regenwater?

Ook al valt het water momenteel met bakken uit de lucht en lijkt er van schaarste weinig sprake, toch zullen periodes van droogte in de toekomst steeds langer en vaker voorvallen. Net daarom is het belangrijk om stil te staan bij het optimaal capteren, infiltreren en hergebruiken van regenwater. Dankzij de installatie van een regenwaterput vloeit minder van het hemelwater weg via de riool en stockeren we het om later te hergebruiken. U denkt bij hergebruik vermoedelijk aan het gebruik voor toilet, wasmachine en buitenkraan, maar wist u dat ook douchen op regenwater mogelijk is?

Waarom douchen met regenwater?

U bespaart er niet enkel water mee, het zorgt er ook voor dat leidingen en toestellen minder snel verkalken. Verder zou regenwater ook beter zijn voor uw huid en haar dan het kalkrijke leidingwater. Helaas wordt douchen met regenwater niet overal even enthousiast onthaald. Zo staan de meeste architecten en installateurs hier wat weigerachtig tegenover omdat het strikt genomen niet toegestaan zou zijn. Dit ten onrechte want recent werd een kader uitgewerkt waarbinnen dit wel mag toegepast worden.

Is dat water wel proper genoeg?

Voor privé gebruik kunt u regenwater perfect gebruiken voor sanitaire toepassingen zoals douche, bad, lavabo en spoelbak mits er een bacteriële voorfilter geplaatst wordt. In de praktijk gebeurt deze filtering meestal via een UV-filter.  Verder zorgt de aanwezigheid van een mechanische voorfilter en actieve koolfilter voor extra zuivering van het water. Wees gerust, u hoeft voor de installatie van deze filters uw woning niet uit te breiden. Alles gebeurt met één compact toestel, maar het is wel belangrijk dat de filters op regelmatige basis vervangen worden. De verantwoordelijkheid van de kwaliteit van filtering ligt dus bij de gebruiker.

Opgelet: Water dat afkomstig is van een asbesthoudend dak mag niet hergebruikt worden.

Gescheiden leidingen

Een ander belangrijk aspect waartegen u niet mag zondigen, is dat stadswater volledig gescheiden moet blijven van regenwater. U zal dus een apart circuit moeten voorzien naar ruimtes waar u regenwater wil hergebruiken. Om de verschillende waterleidingen duidelijk te kunnen onderscheiden moet hierop ook een label aangebracht worden. Denk dus tijdens de bouw of renovatie van uw woning goed na over waar u regenwater wilt want achteraf is het niet zo eenvoudig om dit nog te wijzigen.

Sanitair warm water

Douchen met regenwater betekent ook dat de productie van uw sanitair warm water op het regenwater is aangesloten. Het warm water aan de wastafels in de badkamer zal dus ook regenwater zijn. Op zich geen probleem, maar u mag hier niet van drinken. U kunt dit oplossen door 1 wastafel aan te sluiten op regenwater en 1 op leidingwater. Dit kan natuurlijk alleen als u voldoende plaats heeft voor 2 wastafels. Een andere mogelijkheid is het voorzien van een apart koud water kraantje. In de keuken kunt u opteren voor een aparte keukenboiler die aangesloten is op leidingwater. Op die manier heeft u onmiddellijk warm water, wat wenselijk is gezien de kleine hoeveelheid daar meestal maar nodig zijn. Andere voordelen van een kleine elektrisch boiler in de keuken ontdek je hier.

 

 

Aangemaakt: 31.03.2023

Aangepast: 04.04.2023