Voor Particulieren

Premies 2021

Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat bestaande woningen tegen dan minstens het energieprestatieniveau moeten halen van een nieuwbouwwoning (energielabel A). In Vlaanderen voldoet op vandaag slechts 3.5% van de woningen aan deze norm. Meer nog, de gemiddelde woning heeft op vandaag een E-label! We kunnen dus wel stellen dat er nog werk aan de winkel is. Om deze doelstellingen te realiseren, moeten we vooral meer, beter en energiezuiniger renoveren. Hierbij is een duidelijk plan van aanpak onmisbaar. Premies helpen je dan weer bij het financieren van deze werken.

Plan van aanpak? 

Je wil je woning verbouwen, maar eigenlijk weet je niet goed waar te beginnen. In je omgeving heeft iedereen wel wat goed bedoelde adviezen voor je klaar, daarnaast staat het internet vol met, soms tegenstrijdige, informatie en na een tijdje zie je door het bos de bomen niet meer. 

Acasus to the rescue! Bij onze adviseurs kan je terecht voor een onafhankelijk en technisch onderbouwd advies. Ze komen bij jou langs en bekijken de huidige situatie van de woning. Ze luisteren naar je plannen en toetsen dit aan hun eigen bevindingen. Samen met jou bespreken ze een duidelijk plan van aanpak. Na het bezoek ontvang je een uitgebreid verslag, stappenplan en de nodige technische informatie. Deze documenten vormen de basis van je huidige en toekomstige verbouwingen en zorgen ervoor dat je het overzicht niet verliest. 

Premies? 

Sommige bestaande premies werden verhoogd, sommige belastingen verlaagd. Daarnaast werden er ook een aantal nieuwe premies in het leven geroepen. Wij zetten enkele belangrijke premies voor je op een rij.

  1. Premie voor zonnepanelen 

Zoals de meesten onder jullie ondertussen wel al zullen weten kan je sinds dit jaar geen gebruik meer maken van een terugdraaiende teller. Het produceren van je eigen energie blijft echter wel belangrijk. Heb je nog geen zonnepanelen? Sinds 2021 werd een nieuwe premie gelanceerd voor de installatie ervan. Dit is een eenmalige premie en enkel voor panelen die na 01/01/2021 in dienst worden genomen. De premie kan oplopen tot max. 1500 €. Hou er wel rekening mee dat de premies jaarlijks verlagen om uiteindelijk te verdwijnen tegen 2025. 

  1. Premie voor isolatie en asbestverwijdering 

Heel vaak worden isolatiewerken uitgesteld omdat men bang is om op asbest te stoten. Om deze isolatiedrempel te verlagen, wordt er vanaf dit jaar een bijkomende premie (8 €/m²) toegekend indien de isolatiewerken van dak, muur of vloer gecombineerd worden met het verwijderen van asbest.  

  1. Hogere isolatiepremies

Voor de plaatsing van isolerende beglazing stijgt de premie van 8 naar 16 euro/m². Ook de premie voor het na-isoleren van muren via de buitenzijde stijgt van 15 naar 30 €/m². 

  1. Sloop en heropbouw minder belast

Het slopen en heropbouwen van een woning is sinds dit jaar een heel stuk interessanter geworden. In het verleden betaalde je meestal 21% voor de heropbouw. Sinds dit jaar betaal je nog slechts 6%, maar enkel als het gaat om je eerste woning en als je er ten laatste na 5 jaar in trekt.

Let wel: de oppervlakte van de vernieuwde woning mag maximaal 200 m² bedragen. 

  1. EPC-labelpremie 

Sinds dit jaar kan je aanspraak maken op een EPC-labelpremie (EPC = energieprestatiecertificaat). Wie binnen een periode van 5 jaar via het EPC kan aantonen dat zijn of haar woning veel energiezuiniger geworden is, komt in aanmerking voor een premie van 2.500 tot 5.000 euro. Het premiebedrag is afhankelijk van het behaalde label en het type woning.

Nog informatie nodig?

Kijk dan zeker eens op de websites www.energiesparen.be ,www.premiezoeker.be of informeer bij het energiehuis bij jou in de buurt.

Aangemaakt: 17.03.2021

Aangepast: 01.04.2021