Voor Particulieren

Hoe duurzaam is jouw kerstboom ?

Nu de sint op terugweg is naar het zonnige Spanje, wordt het tijd om de kerstversiering van onder het stof te halen. Ook de kerstboom mag hierbij niet ontbreken. Voor sommigen betekent dit een extra doos van de zolder halen, voor anderen staat dit dan weer gelijk aan een ritje langs de kerstboomkwekerij. Een kerstboom zetten, is traditie, maar is het wel zo duurzaam? Het antwoord op deze vraag is minder eenvoudig dan je zou vermoeden.  

Klassieke namaak

Je zou kunnen stellen dat dit de minst duurzame optie van de twee is, maar dat is niet altijd het geval. Probeer bij je aankoop zowel te letten op de kwaliteit, de gebruikte materialen, als op het land van herkomst. Zo zal een kwalitatieve boom die in Europa geproduceerd werd een minder grote ecologische voetafdruk achterlaten dan een exemplaar dat in Azië werd geproduceerd en na 3 jaar alweer aan vervanging toe is. Misschien is tweedehands hier ook wel een optie? Gemiddeld duurt het zo’n 20 jaar vooraleer een kunstboom duurzamer is dan een echte boom. Heb je al een kunstboom? Gooi die dan zeker niet weg, maar gebruik hem zo lang mogelijk!

Echte kerstboom

Ook hier zijn verschillende factoren bepalend voor de duurzaamheid van je boom. Komt je boom van een lokale kweker of werd hij gekweekt in Scandinavië? Kies je voor een boom op stam of ga je voor een exemplaar met wortel? En wat doe je met de boom na de feestdagen? Ga je hem planten, verbranden of composteren? 

Wat dan wel?

Je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos, maar de meest duurzame versie is volgens ons geen van bovenstaande. Wat dan wel?

  • Maak zelf een kerstboom (met recyclagemateriaal): Pinterest/het internet staat vol met goeie ideeën en net als het versieren van je kerstboom kan je dit samen met het hele gezin doen.
  • Koop een houten kerstboom : Heel wat handelaars bieden dit alternatief al aan, maar ook hier blijft het belangrijk om te letten op de gebruikte houtsoort en de herkomst van je boom.
  • Bekijk het aanbod van een maatwerkbedrijf in je buurt : Geen zin om zelf te knutselen? Heel wat maatwerkbedrijven ontwikkelden een aanbod speciaal voor kerst.
  • Huur een kerstboom : Je wil toch een echte boom, maar je hebt geen zin om te knutselen of te planten? Bekijk dan eens de mogelijkheden om er eentje te huren. Informeer je wel goed over wat er nadien met de boom gebeurt.

Aangemaakt: 14.12.2021

Aangepast: 14.12.2021