Voor Particulieren

De goede voornemens van Acasus

Het begin van een nieuw jaar gaat meestal gepaard met het maken van goede voornemens, de een al makkelijker vol te houden dan de ander. Ookal zijn we ondertussen bijna bij maand drie aanbeland, wat ons betreft is het nooit te laat om onze goede voornemens met jullie te delen. Het blijft uiteindelijk toch de bedoeling om ze een gans jaar vol te houden.

 1. Energie verbruik optimaliseren.

In de zomer van 2022 wordt het piekvermogen gelanceerd. Het gedeelte "netkosten" wordt vanaf dan berekend aan de hand van je piekverbruik. Dus hoe minder je het netwerk belast, hoe minder je betaalt. Om deze piek zo laag mogelijk te houden, wordt het belangrijk om na te denken over slimme sturing. We denken hierbij aan het inplannen van momenten waarop je de zonneboiler zijn werk laat doen, je wasmachine laat draaien of de warmtepomp je woning laat opwarmen. Als er tijdens de voorbije maanden één iets duidelijk geworden is, dan is het wel dat energie steeds duurder wordt. Er verstandig en zuinig mee omspringen heeft niets dan voordelen.  

      TIP : Benieuwd wat het verschil kan maken voor jouw woning? Vraag bouwadvies aan

2. Weg met de afvalberg

Circulaire principes winnen aan populariteit. Zo denkt iedere producent stilaan na over het herbruikbaar zijn van bepaalde grondstoffen, materialen of eindproducten. De mogelijkheden en toepassingen zijn eindeloos. Een mooi voorbeeld is de installatie van “The Exploded View” waar ze nadenken over het gebruik van materialen die anders als afval beschouwd worden.

       TIP : Kom The Exploded View bezoeken bij Acasus vanaf 26/2 tem 15/4.  

Aan het verkleinen van de afvalberg kan je ook makkelijk zelf je steentje bijdragen. Het opstellen van een weekmenu kan ervoor zorgen dat je enkel koopt wat je kan opeten, je kan perfect eetbaar voedsel redden van de afvalberg via organisaties als Too Good to Go of misschien is een verpakkingsvrije winkel wel iets voor jou? Je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos!

3. Minder CO2 uitstoot

Om de Europese doelstellingen van 2050 te halen, zullen we nog heel wat inspanningen moeten leveren. Onze eerste 2 goede voornemens dragen reeds bij tot het verlagen van de CO2 uitstoot. Zo zorgt niet enkel het verlagen van ons energie verbruik voor minder CO2 uitstoot, maar heeft ook het hergebruiken ipv produceren van materialen een serieuze impact. Dat is gelukkig niet het enige wat we kunnen doen. Ook onze mobiliteit zorgt nog steeds voor heel wat CO2 uitstoot. We denken hierbij niet alleen over onze eigen mobiliteit, maar ook over de herkomst van materialen en de daarbij horende transport. Neem dus wat vaker de fiets, het openbaar vervoer of een (elektrische) deelwagen en kies voor materialen uit de korte keten!  

Aangemaakt: 21.02.2022

Aangepast: 08.03.2022