Voor Particulieren

Hoe ga jij om met de verandering van ons klimaat?

De laatste tijd zijn berichten over watersnood, extreme hitte en bosbranden niet meer weg te denken uit het nieuws. Twee uitersten, maar wel met één en dezelfde oorzaak, namelijk de opwarming van de aarde.  

Bij de opwarming van de aarde denken de meesten onder ons aan een verhoging van de omgevingstemperatuur, maar dat klopt niet helemaal. De opwarming van de aarde zorgt voor een klimaatverandering. We krijgen steeds meer te maken met extremen. Geen gewone regenbuien, maar traag bewegende en intense regenstormen. Geen warme zomers, maar lange periodes van droogte gecombineerd met hittegolven. Onze planeet is ontregeld en we moeten helaas vaststellen dat klimaatverandering geen ver van ons bed show meer is, maar een bittere realiteit. Niemand blijft ervan gespaard, maar wat kunnen we er nu nog aan doen? Is het nog niet te laat?

 

Europa benadrukte, met zijn doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, het belang om de CO2 uitstoot te verlagen. Om deze doelstellingen te halen zullen er op korte termijn nog heel wat aanpassingen en inspanningen moeten gebeuren. Deze kunnen enkel tot stand komen met behulp van een doortastend beleid waarbij men onder andere inzet op hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstoffen.

Daarnaast moeten we ook nadenken over hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan dat veranderende klimaat. Overmatig verharden zorgt ervoor dat water bij hevige regenbuien te snel naar beken en rivieren vloeit. Deze kunnen de toevloed niet meer slikken, wat leidt tot ongeziene overstromingen. Het is meer dan tijd dat we ruimte teruggeven aan het water. Ook zelf kunnen we heel al wat doen om wateroverlast te beperken. Denk maar aan het ontharden en vergroenen van onze tuinen. Een groene tuin verbetert niet alleen de infiltratie en recuperatie van regenwater, maar zorgt tijdens de warme dagen ook voor een verkoelend effect. 

Van 1 iets kunnen en mogen we 100% zeker zijn, niets doen is niet de oplossing. Benieuwd welke ingrepen het verschil kunnen maken in jouw woning? Vraag dan vandaag nog bouwadvies aan! Onze adviseurs bekijken samen met jou de mogelijkheden om te bouwen aan een duurzame toekomst.

Aangemaakt: 10.08.2021

Aangepast: 10.08.2021