Voor Particulieren

Klimaatrobuust wonen - Wapen je tegen hitte

Sinds enkele jaren hebben we steeds vaker met hittegolven af te rekenen, die niet alleen warmer worden, maar ook langer duren. De gevolgen van de klimaatopwarming dringen zo stilaan door tot in jouw thuisomgeving. Zeker als je in een dichtbebouwde omgeving woont, is het door het zogenaamde hitte-eilandeffect niet altijd makkelijk om je woning af te koelen. In een stedelijke omgeving is er minder water en groen aanwezig. Hierdoor kan het al gauw een paar graden warmer zijn dan op het platteland.

Ga je bouwen of verbouwen? Hou dan tijdens je project zoveel mogelijk rekening met factoren als duurzaamheid, oververhitting en koeling.

Maar hoe doe je dat concreet?

Eerst voorkomen…

Zodra de zomer aanbreekt en het kwik zienderogen stijgt, worden de aircosystemen van onder het stof gehaald. Om maar meteen een vooroordeel uit de wereld te helpen: airco’s zijn niet de duurzaamste oplossing om je woning te verkoelen. Ze stoten niet alleen CO2 uit, maar verhogen door hun werking ook nog eens de omgevingstemperatuur. Zelfs als je ze aandrijft met elektriciteit uit je eigen zonnepanelen is het geen duurzame oplossing. Je zorgt er dus beter voor dat je woning niet opwarmt, door de zon op warme dagen buiten te houden. De beste manier om dat te doen? Je ramen afschermen met buitenzonwering. Ook met goede dak- en muurisolatie hou je tijdens de zomer de warmte (+ de koude in de winter) buiten.

… en dan pas genezen

Dringt de hitte toch je woning binnen? Dan zijn er gelukkig nog een aantal stappen die je kan ondernemen. Maak bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruik van koele lucht op het moment dat die voorhanden is: zet ’s nachts je ramen open en zorg zo voor een intensieve en natuurlijke nachtventilatie. Zo koel je je woning zeer snel en kosteloos af. Wil je toch een systeem dat ook overdag kan koelen? Gebruik dan bij voorkeur een systeem dat passief koelt. Denk maar aan geothermische warmtepompen, die de koelte uit de bodem halen. Omdat die weinig energie verbruiken, zijn ze het duurzaamst.

Hou het groen

Niet alleen je woning zelf, ook de buitenomgeving speelt een rol in klimaatbestendig wonen. Zowel met een groene tuin als een groendak en -gevel creëer je een aangenaam koele leefomgeving. Bomen hebben meerdere positieve effecten op je omgevingstemperatuur. Ze koelen de omgeving af door waterverdamping; maar kunnen ook voor de nodige dosis schaduw in je tuin zorgen. Daarnaast kunnen ze door een strategische plaatsing ook fungeren als zonwering voor je ramen. Daarnaast boosten bomen en planten de biodiversiteit, temperen ze omgevingsgeluid en houden ze zelfs fijnstof vast. Kies je voor een groendak- en/of gevel dan vormen deze een soort buffer waardoor je dak, muren en interieur minder snel zal opwarmen. 

Oog voor water

Om al dat groen te laten groeien, heb je natuurlijk ook een goed waterbeheer nodig. En laat Vlaanderen nu net droger en droger worden. Daarom is het een slimme zet om in je tuin een steentje bij te dragen aan de aanvulling van het grondwater. Hoe je dat doet? Ten eerste door een regenwatersysteem te plaatsen, zoals een regenton of regenwaterput. De overloop kan je aansluiten op een infiltratievoorziening, zoals een wadi. Ook met waterdoorlatende bestratingsmaterialen zorg je dat regenwater makkelijker de bodem infiltreert, waardoor je mee overstromingen vermijdt. Probeer hoe dan ook de verharding in je buitenomgeving dan zo beperkt mogelijk te houden. Gras en beplanting laten niet alleen water door, maar houden je tuin ook koeler dan grind, klinkers en tegels.

 

Bron : Partnerbericht Acasus Livios 

Aangemaakt: 28.05.2021

Aangepast: 23.06.2021