Voor Particulieren

Heeft na-isoleren van spouwmuren zin?

Het antwoord op deze vraag is kort : JA!

De aanwezigheid van muurisolatie heeft een grote impact op je energiefactuur. Het is dus zeker een goed idee om je bestaande spouwmuren van isolatie te voorzien, tenminste als ze daarvoor geschikt zijn. De spouw moet namelijk minstens 5 cm diep en proper zijn. Bevindt er zich te veel vuil of bv. mortelbaarden in de spouw, dan kunnen er ophopingen ontstaan. Dit zorgt voor holle ruimten in de spouw (isolatie geraakt niet overal) wat nefast is voor de condensvorming. Qua materiaal kan je kiezen voor EPS, maar onze voorkeur gaat uit naar minerale vezels (glaswol/rotswol). Dit type isolatiemateriaal biedt de beste weerstand tegen regendoorslag.

Werd je spouw al gedeeltelijk geïsoleerd bij de bouw van je woning? Ook dan is het bijplaatsen van isolatie mogelijk, maar niet zonder risico. Bij het inblazen kan niet goed bevestigde isolatie loskomen en scheef komen te liggen. Net als bij een "vuile" spouw is een goede spouwvulling dan niet meer mogelijk en verhoogt de kans op condensvorming. Hou er rekening mee dat de minimale (resterende) diepte van de spouw ook voor bijkomende isolatie minstens 5cm bedraagt. Daarnaast heb je geen recht op een premie voor na-isolatie van je spouw als er al isolatie aanwezig is. 

Om van een optimale muurisolatie te kunnen spreken, is het na-isoleren van je spouw niet voldoende en zal je nog bijkomend moeten isoleren. Dit doe je bij voorkeur langs de buitenzijde van je woning. Zo beperk je de kans op koudebruggen. Let wel, als je ervoor kiest om je buitengevel te isoleren, zal je ook een volledig nieuwe gevelafwerking moeten voorzien. Dat maakt deze ingreep een heel stuk duurder. 

Kortom: Het na-isoleren van de spouw is een beperkte ingreep, zowel op vlak van kosten als werken, maar wel één met een redelijke impact op de energievraag van je woning.

 

Aandachtspunten:

  • Laat de spouw controleren op geschiktheid voor isolatie. Het is belangrijk dat de spouw minstens 5 cm diep is, de spouw proper is en dat het metselwerk van de gevel in goede staat is. Bij bepleisterde gevels geldt dit ook voor het pleisterwerk.
  • Contacteer meerdere aannemers. Elke aannemer legt verschillende accenten om rekening mee te houden en zo kan je ook offertes vergelijken.
  • Kom je in aanmerking voor een premie? Laat dit op voorhand weten aan de aannemer, zodat die de nodige documenten kan voorzien. Meer info over premies vind je hier.

Aangemaakt: 13.01.2023

Aangepast: 26.01.2023