Voor Particulieren

Vanaf 15/3 gaan we weer zoemen met bloemen

Wat? 

Via laat het zoemen met bloemen kan iedereen één zakje bloemenzaad bestellen/ophalen voor een mini zaaiprojectje in eigen tuin!

Voor wie?

Iedereen met een hart voor natuur, een tuin met een geschikt plekje, goesting/tijd/energie voor terreinvoorbereiding en zaaiwerk!

Waarom? 

Voor de bijtjes!!!!

Die verdienen dezer dagen extra zorg.  Eén van hun problemen – naast helaas nog wel wat andere – is een verminderd aanbod van nectar en stuifmeel.  Met ‘Laat het zoemen met bloemen’ willen we aan iedere tuinier duidelijk maken dat hij/zij kan helpen.  Want vele planten in de tuin (bomen, struiken, vaste planten, …) kunnen een mooie bijdrage leveren aan het kostje van bijen.  Bloei is het sleutelwoord, maar niet iedere bloem lokt een bij! Goed toegankelijke bloemen én een stevige nectarproductie zijn dé succesfactoren om bijen te plezieren.   

Wat steekt er in de zaadzakjes?

Met de bloemenzaadjes van ‘laat het zoemen’ leg je een zogenaamde bloemenakker aan.  Alle soorten erin zijn éénjarigen.  Ze kiemen, groeien, bloeien en sterven in één groeiseizoen. 

Waar zaaien? 

Zaaien doe je op een zonnige plek en op losgewerkte, blote, gras- en onkruidvrije grond (uitstrooien in het gras heeft totaal géén zin!). 

Tips bij het zaaien

Om onkruiden te onderdrukken kan je vóór het zaaien de methode van ‘het valse zaaibed’ toepassen.  Je legt je grond zaaiklaar, maar laat de onkruiden gedurende enkele weken de vrije loop.  Daarna verwijder je de opgekomen kiemplanten met een minimum aan bodemverstoring.  Vele onkruidzaden zijn op die manier geliquideerd!

En wat volgend jaar met mijn bloemenakker?

Heraanleggen op dezelfde plek is een optie (herinzaaien op losgewerkte, blote, gras- en onkruidvrije grond)

Maar je bloemen hebben normaal ook zelf voor vers zaad gezorgd.  Maak je bij de start van het groeiseizoen opnieuw vrij van begroeiing en woel de bodem opnieuw oppervlakkig om.  In dit verse kiembedje kunnen de gevallen zaden van het vorige jaar opnieuw kiemen. 

 

Een sprong naar nog meer natuur in de tuin? 

Deze bloemenakker is voor jou hopelijk het begin van nóg meer aandacht voor natuur in je tuin!  Want vele planten zijn goede bijenplanten!  In onze publicatie ‘bijen en hommels in nood’ vind je een overzicht van goede bijenplanten voor ieder mogelijk hoekje van de tuin.

Hoe bestellen? 

bestelformulier op www.west-vlaanderen.be/bijen

fysiek afhalen of telefonisch bestellen via het Provinicaal informatiecentrum Tolhuis

Jan Van Eyckplein 2 te Brugge aan de balie

Openingsuren : ma-vr 9-12u30 en 13u30-17, za 9-12u

 

In de provinciale bezoekerscentra (Bulskampveld, de Palingbeek, De Gavers, De Blankaart en het Zwin Natuurpark) worden de zaadjes ook fysiek verdeeld.

 

Zolang de voorraad strekt!

Aangemaakt: 14.03.2022

Aangepast: 14.03.2022