Voor Particulieren

Zijn zonnepanelen nog interessant als je al een digitale meter hebt?

Door de afschaffing van de terugdraaiende teller merken we dat mensen zich meer en meer vragen stellen over het nut van zonnepanelen. Zeker bij gezinnen die overdag vooral aan het werk zijn. We kunnen jullie echter geruststellen want het antwoord op deze vraag is JA, zonnepanelen blijven zowel vanuit ecologisch als economisch oogpunt een slimme investering.

Willen we onze elektriciteit CO2-vrij te maken, dan zullen extra investeringen in zonnepanelen noodzakelijk zijn. Om te kunnen voldoen aan de toekomstige energievraag zouden we in principe al onze daken mogen vol leggen met zonnepanelen. Momenteel zit het addertje hem nog in het feit dat opgewekte energie tot op heden enkel voor eigen gebruik kon worden ingezet. Hierdoor is het economisch gezien niet altijd even interessant om het dak vol te leggen met zonnepanelen.

Rendabele investering?

Samen met de komst van de digitale meter zijn er ook een aantal andere veranderingen in het energiebeleid gekomen. We denken hierbij dan onder andere aan de injectievergoeding. Deze helpt er mee voor zorgen dat zonnepanelen ook economisch interessant blijven en zorgt ervoor dat zonnepanelen zichzelf nu al terugbetalen op een termijn van 10 jaar *. Je kan deze termijn zelfs nog met enkele jaren inkorten door je energieconsumptie te optimaliseren en zoveel mogelijk energie te verbruiken op het moment dat je ze opwekt. 

Hoe eigen stroomconsumptie verhogen?

Wil je je eigen stroomconsumptie verhogen? Dan kan het een goede keuze zijn om te investeren in een warmtepomp. Deze kan tijdens zonne-uren je opgewekte energie omzetten in warm water om te douchen en buffert op die manier een grote hoeveelheid energie die pas later op de dag geconsumeerd wordt. Een goede inregeling van je warmtepomp is hiervoor noodzakelijk. Verder zijn ook een slimme sturing van je verbruik en/of het laden van een elektrische wagen manieren waarop je je eigen consumptie kan verhogen.

De andere oplossing ligt erin om je woning op zonnige, koude dagen extra bij te verwarmen. Zo verwarm je overdag wanneer er opbrengst/productie is van de PV-installatie. Bij goed geïsoleerde woningen zal ’s nachts bijverwarmen niet meer nodig zijn (indien de woning overdag goed genoeg verwarmd wordt). De eerste voorwaarde is dus dat je woning reeds heel goed geïsoleerd is. Deze stap blijft van primordiaal belang. 

Voor koeling geldt hetzelfde principe. Het buitenhouden van de warmte is natuurlijk de beste oplossing. Indien dan toch nog extra gekoeld wordt door middel van een lucht-waterwarmtepomp of lucht-luchtwarmtepomp, gebeurt dit best overdag als de zon schijnt en je zelf energie opwekt.

Is investeren in batterij zinvol?

Om je eigen energieconsumptie verder te verhogen, kan je investeren in een thuisbatterij. Economisch gezien kan dit interessant zijn, maar ecologisch gezien biedt de thuisbatterij echter slechts een beperkte (verwaarloosbare) maatschappelijke meerwaarde. Zeker met de komst van energiedelen (vanaf juli 2022) zal de thuisbatterij eerder een laatste middel worden om de rendabiliteit van zonnepanelen te verhogen en piekvermogens af te vlakken. Hou er ook rekening mee dat er tijdens de omzetting van je opgewekte stroom naar een batterij steeds verliezen zijn. De stroom onmiddellijk (zelf) gebruiken blijft dus interessanter.

Heb je nog geen zonnepanelen en overweeg je de installatie ervan? Check dan eens of deze groepsaankoop voor jou interessant kan zijn.

 

* Energieprijzen zijn veranderlijk. Een berekening over de terugverdientijd van energiebesparende investeringen is slechts zo goed als de voorspelling van de energieprijzen die de investering tracht te compenseren.

Aangemaakt: 05.05.2022

Aangepast: 09.05.2022